Kuchyňa starých materí – Zemiaková nedeľa

2.8.2015 – Vychylovka

Špeciality zo zemiakov môžete ochutnať v nedeľu 2. augusta 2015 v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka, kde budú pripravované jedlá podľa pôvodných receptúr v interiéroch dobových objektov na funkčných autentických peciach.

Zemiaky, ktoré sa podávajú ako príloha k rôznym mäsám, majú svoju lahodnú chuť aj samostatné. Napríklad pečené, miešané na kašu, uvarené s rôznymi bylinkami alebo z nich pripravíme rôzne jedlá ako sú zemiakové knedle, zemiakové placky, halušky a samozrejme ich pridávame aj do polievok.
V Skanzene vo Vychylovke sa teda opäť rozkúria staré piecky v objektoch a skanzen rozvonia dobrotami, ktoré doma tak nechutia ako v prírode. Túto vetu často počujeme od ľudí, ktorí opakovane navštevujú skanzen práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. 


Rýchle a chutné recepty zo zemiakov
Podlesníky:

Suroviny:

2 kg surových zemiakov
15 dkg hladkej múky
1 vajíčko
majoránka
maslo
cesnak, soľ, čierne korenie
Postup: zemiaky zotrieme na strúhadle. Keď sú zemiaky zotreté, pridáme vajíčko, majoránku, soľ, cesnak, čierne korenie a všetko spolu zmiešame. Po lyžičkách dávame na horúcu platňu a vytvarujeme okrúhle podlesníky. Opečieme z obidvoch strán a podávame potreté maslom. 

Zemiaky so slaninou

Suroviny:

zemiaky v šupke podľa počtu osôb

soľ, slaninka, cibuľa, kyslá kapusta zo suda

Postup:

Najlepšie sú také menšie zemiaky,  ktoré si dôkladne umyjeme. Poukladáme na plech, alebo pekáč tesne vedľa seba.Trošku polejeme olejom alebo dáme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch zemiakov poukladáme slaninku a na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypane bryndzou, tvarohom.

Dobrú chuť!

Ak Vás článok, alebo akcia zaujala, "olajkujte" ju alebo ju zdieľajte na Facebook-u. Takto aj Vy môžete pomôcť kultúrnym a športovým akciám v Žilinskom kraji a informovať svojich priateľov.

Komentáre sú ukončené.