Pivovary v Žilinskom kraji

Pivo sa vyrábalo na území Slovenska už v 5. storočí. Starí Slovania ako prví dochucovali pivo chmeľom a prvé pivo bolo pšeničné a jačmenné. Pivovarníctvo na Slovensku dosiahlo svoj najväčší rozmach v 16. storočí a v prvej polovici 17. storočia a mestské pivovary sa nachádzali prakticky vo všetkých mestách a väčších obciach.

Hoci Slovensko nie je stereotypne označované za pivársku krajinu, pitie piva tu má pevnú tradíciu. Tradičné väzby s Českom, ako aj odveký nemecký kultúrny vplyv sú jednou z príčin, že pivo sa u nás pije bežne.

Keďže výrobe domáceho piva sa nevenuje u nás veľká pozornosť (čo je veľká škoda),  pripravili sme si pre vás prehľad malých pivovarov v Žilinskom kraji.

Pivovar Drotár v Čadci

Pivovar Drotár je prvý minipivovar po takmer 150 rokoch v Čadci. Pivo je varené tradičným spôsobom z kysuckej vody, žateckého chmeľu, moravských a českých sladov. Pivo Drotár je domáci nefiltrovaný a nepasterizovaný ležiak plzeňského typu, pri výrobe ktorého sa používajú kvasnice na spodné kvasenie. Plus je posedenie v nefajčiarskom prostredí na spôsob českých krčmičiek s milým personálom.

Viac: Facebook stránka pivovaru

Fotky sú z FB stránky pivovaru

Pivovar Vŕšky v Terchovej

Pivo Vŕšky sa rodí a zreje v Terchovej od júna roku 2012. Ponúknu vám pivko bavorského typu, dobrú 11-stku, s obsahom alkoholu 4-5% a tmavú 13-stku špeciál. Pri špeciálnych udalostiach sa budú pridávať ďalšie obľúbené druhy piva.

Pivo Vŕšky sa varí tradičným českým spôsobom – na dva rmuty – pričom sládek strávi uvarením 10hl aj s prípravou asi 14 hodín. Na dobre uležané pivko si treba aj náležite počkať, pivo zreje v tankoch ďalších 10-15 dní a potom leží ešte ďalších 10-15dní.

Viac: dreveniceterchova.sk

Fotky sú z web stránky pivovaru

Pivovar Kastelán v Oravskom Podzámku

Pivo je varené tradičným spôsobom na otvorenej spilke, pozostáva z tých najkvalitnejších surovín: jačmenného sladu (sladovňa Bruntál), chmeľu (Žatec – zaraďuje sa medzi najkvalitnejšie na svete) a prvotriednych kvasníc.
Hlavné kvasenie pivnej mladiny (cukor sa mení na alkohol) prebieha na spilke 7 až 10 dní. Po hlavnom kvasení sa pivo sťahuje do ležiackych tankov, kde ešte leží (dozrieva) 3 až 4 týždne. Po tomto procese je pivo pripravené pre zákazníka.

Viac: kastelan.biz

Pivovar Kohavar v Dolnom Kubíne

Kohavar je nový rodinný pivovar v centre Dolného Kubína. Ponúkajú miestne pivo plzenského typu, sezónne špeciály a  studenú kuchyňu.
Viac: Facebook stránka pivovaru 

Pivovar Brontvai v Liptovskej Sielnici

Brontvai je kvasinkové, nepasterizované a nefiltrované pivo vyrábané z horskej vody na Liptove v turistickej oblasti Kvačianskej doliny. Každé pivo Brontvai je originál, to znamená, že každé má vlastnú receptúru pripravenú pre konkrétny typ piva,na základe zloženia vody a surovín.

Viac: pivovarbrontvai.sk/

Fotky sú z web stránky pivovaru

Pivovar Liptovär v Liptovskom Mikuláši

Pivovar Liptovär nadväzuje na tradíciu pôvodných remeselných pivovarov na Liptove. Prvé práva na varenie piva sa tu začali udeľovať už začiatkom 13. storočia. V súčasnosti varenie prebieha klasickou technológiou pri použití tradičných surovín: sladu, miestnej vody, chmeľu a kvasníc. Produkcia predstavuje len nepasterizované a nefiltrované pivo.

Viac: liptovar.sk

Ďalšie pivovary:
Pivovar Čierňan (Čierne)
Pivovar Harvánek (Zádubnie – pripravuje sa)
Pivovar Rajecké Teplice (Pripravuje sa)
Pivovar Martins (Pripravuje sa – slávnostné otvorenie bude začiatkom marca 2016)
Pivovar Victoria (Martin)

Pivovary môžete nájsť v našej mape turistických atrakcií v Žilinskom kraji:

 

Možno sa Ti bude páčiť Viac od autora

Komentáre sú ukončené.