bazen vyberTúžite po tom mať na záhrade vlastný bazén? Pokiaľ ešte len zisťujete, aké sú možnosti, rýchlo spoznáte, že v dnešnej dobe sú takmer neobmedzené. Ktorú ale vybrať?

Aký máte rozpočet?

Stanovenie rozpočtu je v prípade bazéna vec, ktorú by ste si mali ujasniť hneď na začiatku. Malý nafukovací bazén pre deti môže stáť iba niekoľko desiatok eur. S tým, ako budete svoje plány rozširovať, sa ale cez stovky rýchlo dostanete až k bazénom, ktorých obstarávacie náklady sa pohybujú vo vyšších cenách. Je teda dobré si hneď na začiatku ujasniť, koľko môžete (alebo chcete) za bazén minúť a tohto cieľa sa striktne držať.

Koľko máte priestoru?

Ďalej by ste si mali dôkladne premerať, koľko miesta na bazén vo svojej záhrade vlastne máte. Pamätajte na to, že nejde iba o bazén ako taký. Často je okolie bazéna vydláždené, aby sa okolo neho dalo pohodlne chodiť alebo aby sa špliechajúca chlórovaná voda nedostala na trávnik a do záhonov. Rovnako si možno okolo bazéna budete chcieť urobiť malú terasu, na ktorú umiestnite ležadlá.

Dôkladne teda všetko zmerajte, pretože dostupná plocha môže hrať zásadnú rolu v tom, aký typ bazéna nakoniec vyberiete.

Nadzemný alebo podzemný bazén?

Dôležité rozhodnutie vás čaká v tom, či vo vašom hľadáčiku budú skôr bazény do zeme, alebo si vystačíte s bazénom nadzemným. Obe riešenia majú svoje výhody aj nevýhody. Nadzemný bazén býva lacnejší a môžete ho navyše v prípade potreby relatívne ľahko premiestniť do inej časti záhrady, zatiaľ čo zapustený bazén je trvalým riešením. Zapustený bazén je ale výrazne komfortnejší a lepšie vyzerá. Často ide tiež o bazény rozmernejšie, zmestí sa do nich teda viac ľudí a viac si zaplávate. Najmä deti potom samozrejme ocenia, že do zapusteného bazéna je možné skákať.

Rýchlosť inštalácie

Rozhodli ste sa pre bazén v priebehu leta a radi by ste stihli kúpanie ešte tento rok? Aj v tomto prípade existujú riešenia. Niektoré bazény, vrátane tých do zeme, je možné inštalovať pomerne rýchlo. Budete ale musieť vyberať napríklad z laminátových bazénov.

Ak naopak chcete to najlepšie a možno by ste si priali rozmery bazéna na mieru, potom budete musieť počítať s tým, že hĺbenie a vymurovanie bazéna potrvá mnoho týždňov a ak nezačnete včas, kúpať sa budete až od budúcej sezóny.

Myslite aj na prevádzkové náklady

Čím väčší bazén si vyberiete, tým väčšie budú náklady na jeho údržbu, či už ide o samotné napustenie, starostlivosť o kvalitu vody, filtráciu alebo ohrev vody. Okrem obstarávacej ceny tak kalkulujte aj s tým, či si väčší bazén môžete dovoliť z dlhodobého pohľadu.

Reklamný článok
foto: pexels.com