kysucka galeria vystavaKultúrne inštitúcie v kraji si pripravili si mnoho kreatívnych, zábavných a vzdelávacích možností, ako sa návštevníkom priblížiť aspoň virtuálne.

Virtuálne galérie, sprístupnenie archívnych divadelných inscenácii alebo on-line čítania. O rozhodnutí otvoriť kultúrne inštitúcie v Žilinskom kraji vo virtuálnom svete hovorí riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada: ,,Priamo v pohodlí domova si tak návštevník vyskúša rozličné umelecké techniky, vylúšti tajničku, dozvie sa zaujímavosti, či aspoň na diaľku pozrie výstavy. Je to možnosť pre naše galérie, múzeá, divadlá, knižnice, strediská i hvezdáreň ako ostať s návštevníkmi v kontakte aj v tejto mimoriadnej situácií."

Navštíviť môžete napríklad virtuálne galérie. Pracovníci galérií prehľadávajú archívy, aby sa s návštevníkmi mohli prostredníctvom sociálnych sietí podeliť o milé spomienky na výstavy, ktoré už návštevníci mohli vidieť. Virtuálnu prechádzku krajskými galériami cez internet umožňuje aj projekt Google Art. Niektoré z prezentovaných zbierkových predmetov boli nasnímané technológiou super vysokého rozlíšenia, vďaka čomu je možné preskúmať dielo až do najmenších detailov.

Virtuálna prehliadka župných galérií:

Virtuálne sú aj krajské múzeá. Môžete sa tešiť na pravidelné pridávanie príspevkov, videoprezentácií či dokumentov z múzejných fondov. Keďže okrem kultúrnych inštitúcií sú zatvorené aj školy, nezabudli ani na žiakov, pedagógov a rodičov. Kysucké múzeum v Čadci vždy v pondelok zverejňuje edukatívnu prezentáciu múzejníkov z bohatých dejín Kysúc, stredy patria historickým dokumentom a víkend ochutnávke krátkych pohľadov na svoje expozície. Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne si pripravilo sériu krátkych náučných videí o expozíciách, ktoré má v správe. Na sociálnych sieťach pravidelne publikuje zaujímavosti zo života rodiny Thurzovov, o hrade, o živote v stredoveku, či dobovej justícii. Rovnako tak Považské múzeum v Žiline pravidelne komunikuje rôzne zaujímavosti z oblasti z histórie, drotárstva, etnológie, archeológie, botaniky a zoológie.

Aj župné divadlá myslia na svojich návštevníkov. Slovenské komorné divadlo v Martine sa snaží aj v týchto dňoch nestratiť kontakt s divákmi a svojim priaznivcom sprístupňuje archívne inscenácie divadla v pravidelných termínoch vždy v stredu a sobotu. Rovnako Bábkové divadlo Žilina, ktoré rozbehlo určite najfarebnejší projekt spomedzi slovenských divadiel – BábkarAnténu

Pre verejnosť ostali zatvorené i knižnice. Kým opäť privítajú čitateľov vo svojich priestoroch, pripravili si pre nich niekoľko tipov, ako využiť neplánované voľno, či zabaviť deti a mládež. Pripravené sú výtvarné súťaže, zábavné kvízy pre čitateľov, online čítania kníh pre deti. Nezabudlo sa ani na maturantov, ktorých čaká netradičný koniec štúdia. Pre nich sú k dispozícií zaujímavé videoprednášky.

Ani Krajská hvezdáreň v Žiline neostala bokom. Pre návštevníkov svojej stránky si pripravila 360-stupňovú panorámu, ktorou postupne predstaví svoje pracoviská - Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste a Pozorovateľňu na Malom diele v Žiline. V závere sú nachystané súťažné otázky a najrýchlejší riešiteľ získa atraktívne ceny v podobe propagačných materiálov hvezdárne.

Žilinská župa uzatvorila brány svojich kultúrnych inštitúcií 12. marca v rámci preventívnych opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Rozhodnutím Ústredného krízového štábu ostávajú uzatvorené až do odvolania.

Pre všetky informácie sledujte webové stránky a sociálne siete (Facebook, Instragram) vybraných kultúrnych inštitúcií Žilinského kraja.

Žilinský samosprávny kraj
foto: archív Kysuckej galérie v Oščadnici