slanicky ostrov umenia 001Slanický ostrov umenia už môžete navštíviť. Pre verejnosť sa otvoril 5.5.2021.

Oravská galéria Vám ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia. Loď OGSLANICA s kapacitou 90 miest bola vyrobená pre Oravskú galériu a zakúpená v roku 2005 z prostriedkov zriaďovateľa OG – Žilinského samosprávneho kraja.

Atraktívna plavba a jedinečné expozície zaradili Slanický ostrov umenia medzi najnavštevovanejšie kultúrne miesta Oravy.

slanicky ostrov umenia 002

Z piatich osád, ktoré navždy zmizli pod vodou priehrady v roku 1953 sa ako ostrov zachovalo iba návršie s kostolom a kalváriou, ktoré kedysi tvorilo dominantu obce Slanica. O niekoľko rokov vznikla myšlienka vytvoriť na tomto jedinečnom mieste stále expozície Oravskej galérie, ktoré boli otvorené v rokoch 1971 – 1973.

V interiéri barokovo-klasicistického kostola je nainštalovaná expozícia tradičnej ľudovej plastiky a maľby a v exteriéri ostrova vzniklo lapidárium oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V bývalej hrobke sa nachádza expozíciahistórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

slanicky ostrov umenia 005

Ostrov umenia, pokoja, meditácie. Tieto prívlastky patria miestu, ktoré od roku 1971 uprostred Oravskej priehrady každoročne víta návštevníkov domácich, ale aj z iných kútov sveta. Expozíciami, ktoré prezentujú vzácne kultúrne dedičstvo v podobe tradičného ľudového umenia doposiaľ prešlo už viac ako 1 854 700 návštevníkov.

Aj tento rok ostrov opäť ožíva, počas sezóny od 5. mája do 30. septembra, loď denne premáva z prístavu č. 2 v Slanickej Osade, aby zvedavých turistov spoľahlivo dopravila na miesto, ktoré nemá v strednej Európe obdobu. Okrem samotnej prehliadky expozícií poskytujeme vyhliadkovú plavbu po priehradnom jazere s pôsobivou panorámou okolitých hôr, ktorým dominuje Babia Hora a oravská časť Západných Tatier – Roháčov.

Aj v roku 2021 pripravujú spoločne občianske združenie  Kult.1629, ŽSK a Oravská galéria druhý ročník podujatia Slanický ostrov divadla, na ktoré včas upriamime Vašu pozornosť.  

zdroj: Oravská galéria