Pivo sa vyrábalo na území Slovenska už v 5. storočí. Starí Slovania ako prví dochucovali pivo chmeľom a prvé pivo bolo pšeničné a jačmenné. Pivovarníctvo na Slovensku dosiahlo svoj najväčší rozmach v 16. storočí a v prvej polovici 17. storočia a mestské pivovary sa nachádzali prakticky vo všetkých mestách a väčších obciach.
Hoci Slovensko nie je stereotypne označované za pivársku krajinu, pitie piva tu má pevnú tradíciu. Tradičné väzby s Českom, ako aj odveký nemecký kultúrny vplyv sú jednou z príčin, že pivo sa u nás pije bežne.
Keďže výrobe domáceho piva sa nevenuje u nás veľká pozornosť (čo je veľká škoda), pripravili sme si pre vás prehľad malých pivovarov v Žilinskom kraji.
Pivovar Drotár v Čadci
Pivovar Drotár je prvý minipivovar po takmer 150 rokoch v Čadci. Pivo je varené tradičným spôsobom z kysuckej vody, žateckého chmeľu, moravských a českých sladov. Pivo Drotár je domáci nefiltrovaný a nepasterizovaný ležiak plzeňského typu, pri výrobe ktorého sa používajú kvasnice na spodné kvasenie. Plus je posedenie v nefajčiarskom prostredí na spôsob českých krčmičiek s milým personálom.
Viac: Facebook stránka pivovaru
https://www.zilinsky-kraj.sk/odporucame/pivovary-v-zilinskom-kraji#sigProIde958eed9e8
Fotky sú z FB stránky pivovaru
Pivovar Vŕšky v Terchovej
Pivo Vŕšky sa rodí a zreje v Terchovej od júna roku 2012. Ponúknu vám pivko bavorského typu, dobrú 11-stku, s obsahom alkoholu 4-5% a tmavú 13-stku špeciál. Pri špeciálnych udalostiach sa budú pridávať ďalšie obľúbené druhy piva.
Pivo Vŕšky sa varí tradičným českým spôsobom - na dva rmuty - pričom sládek strávi uvarením 10hl aj s prípravou asi 14 hodín. Na dobre uležané pivko si treba aj náležite počkať, pivo zreje v tankoch ďalších 10-15 dní a potom leží ešte ďalších 10-15dní.
Viac: dreveniceterchova.sk
https://www.zilinsky-kraj.sk/odporucame/pivovary-v-zilinskom-kraji#sigProId9e030bb6ea
Fotky sú z web stránky pivovaru
Pivovar Kastelán v Oravskom Podzámku
Pivo je varené tradičným spôsobom na otvorenej spilke, pozostáva z tých najkvalitnejších surovín: jačmenného sladu (sladovňa Bruntál), chmeľu (Žatec – zaraďuje sa medzi najkvalitnejšie na svete) a prvotriednych kvasníc.
Hlavné kvasenie pivnej mladiny (cukor sa mení na alkohol) prebieha na spilke 7 až 10 dní. Po hlavnom kvasení sa pivo sťahuje do ležiackych tankov, kde ešte leží (dozrieva) 3 až 4 týždne. Po tomto procese je pivo pripravené pre zákazníka.
Viac: kastelan.biz
Pivovar Liptovär v Liptovskom Mikuláši
Pivovar Liptovär nadväzuje na tradíciu pôvodných remeselných pivovarov na Liptove. Prvé práva na varenie piva sa tu začali udeľovať už začiatkom 13. storočia. V súčasnosti varenie prebieha klasickou technológiou pri použití tradičných surovín: sladu, miestnej vody, chmeľu a kvasníc. Produkcia predstavuje len nepasterizované a nefiltrované pivo.
Viac: liptovar.sk
Ďalšie pivovary:
- Pivovar Čierňan (Čierne)
- Pivovar Harvánek (Zádubnie)
- Belský pivovar (Belá)
- Pivovar Martins
- Pivovar Victoria (Martin)
Pivovary môžete nájsť v našej mape turistických atrakcií v Žilinskom kraji:
autor: redakcia