detske hrackyV priestoroch Drotárskeho pavilónu vystavia drevené hračky, ktoré sú originálnym dizajnérskym návrhom a zároveň spôsobom hry nielen pre deti. Základom kolekcie sú jednoduché, sústružené geometrické tvary z dreva, ktoré sú opletané alebo vyplnené textilnými vláknami a farebnými kombináciami vlny, čo vytvára nevšedný vizuálny zážitok.

Cieľom je podnietiť u návštevníkov záujem a dotvoriť hračky podľa vlastnej fantázie. „Figúrky je možné vypletať spôsobom blízkym tkaniu, tradičnou zápästkovou technikou aj prostredníctvom naťahovania vlákien, a to vodorovne alebo rytmickým či náhodným krížením. Okrem figúrok sú súčasťou týchto variácií tiež stavebnicové prvky, stromčeky, autíčka a valčeky, ktoré slúžia ako základ pre omotávanie. Fantázii sa medze nekladú, zručnosť sa dá trénovať zmenou oblečenia, čím figúrka získa viac výrazov. Iný spôsob hry umožňujú kresliace tabuľky, na ktorých sa drevené kolíky omotávajú bavlnkami.“ vysvetľuje autor výstavy – historik umenia Považského múzea v Žiline Zdeněk Hogh.

Autor nie je ako historik umenia len teoretikom, ale zároveň umelcom, ktorý sa v minulosti venoval predovšetkým keramike. „Záber jeho tvorby je široký. A hoci jeho diela pôsobia dojmom dokonalosti, zdanie perfekcionalistu môže klamať. Sám sa totiž hlási k pozitívnym prekvapeniam z nechceného a jeho diela sú hravé, jednoducho štylizované a čitateľne funkčné. Rád experimentuje s materiálom a zisťuje jeho možnosti,“ dopĺňa kurátorka výstavy Katarína Hubová a pokračuje: „Vypletačky sú určené deťom, ale aj dospelým. Mnohé z objektov sú akoby nedokončené, ale o to viac nových možností vypletania či opletania ponúkajú. U autora je veľmi zaujímavé pozorovať prechádzanie z remesla k dizajnu a naopak. Aj tieto figúrky sú tak súčasťou jeho rozmanitého, živého a radostného sveta malých predmetov.“

Výstava Detské vypletačky bude slávnostne otvorená vo štvrtok 6. augusta o 16.00 v priestoroch Drotárskeho pavilónu v areáli Budatínskeho hradu. Návštevníci budú môcť nevšedné drevené hračky obdivovať do konca septembra. Viac informácií nájdu na www.pmza.sk.

detske vypletacky

PhDr. Magdaléna Lacková
Považské múzeum v Žiline