zabokrecke divadlo 005Ako sa kedysi hrávalo divadlo na Vianočné sviatky? Aké tituly sa vyberali, akí autori boli obľúbení? Ako sa postupom času menila dramaturgia divadla? Prečítajte si o Žabokreckom ochotníckom divadle z okresu Martin.

Vianočné sviatky patria v našej obci neodmysliteľne spojené s divadlo. Či už v histórii nášho divadla ale aj v súčasnosti. Nebolo v histórii, kedy by divadelníci nenaskúšali nejakú novú ľudovú hru. Najväčšia pravidelnosť každoročných premiér sa konala v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. A to pod réžiou p. Jána Ďuríka.

Na našich doskách sa uvádzali slávne a divácky obľúbené tituly ako Statky-Zmätky, Ženský zákon, Kubo, Dobrodružstvo pri obžinkoch a mnohé iné. Ale nesmieme zabudnúť aj na deväťdesiate roky a režijný prínos Štefana Mišovica a jeho hry ako: Čaj u pána senátora, Starý zaľúbenec, Mastný hrniec, Mariša, Neprebudený a mnohé ďalšie úspešné inscenácie.

zabokrecke divadlo 002Bičianka z doliny 1979

Tradícia divadelných Vianoc bola a aj je v našej obci obľúbená. Divadlo sa hrávalo buď tesne pred Vianocami, alebo na Štefana, prípadne medzi starým a novým rokom. Kultúrny dom týmito splnil funkciu ľudí na sviatky zblížiť. Ľudia sa zišli, porozprávali, pozreli sa na ochotníkov a tešili sa čo nové si opäť pripravili. Ochotníci robili radosť divákom a diváci svojím potleskom ochotníkom. Nesmiem zabudnúť na slávne tanečné zábavy zo živou miestnou hudobnou kapelou spojené s tombolou, ktoré sa pravidelne konali po skončení divadla.

zabokrecke divadlo 007Statky-Zmätky 1971

Taktiež v našej obci fungoval bufet s občerstvením, ktorý bol pripravený vyplniť čas medzi jednotlivými predelmi, keďže si divadelníci museli za oponou prerábať scénu.

Žiaľ v dnešnej situácii môžeme o takomto niečom len snívať a veriť že o rok budú aj v našej obci Žabokreky tie pravé divadelné Vianoce, keď sa zaplní Kultúrny dom a ľudia sa spoločne stretnú.

Martin Zachar